Avantaje cabana de barne din lemn rotund – busteni necalibrati (2)
O cabana de barne din lemn rotund sau busteni necalibrati este o foarte buna optiune pentru realizarea unei pensiuni agro-turistice pline de caracter sau a unei cabane intr-un context natural adecvat. Acest tip de constructie are o serie de avantaje pe care le vom prezenta mai jos. Poti citi insa si lista dezavantajelor unei case din busteni.
Avantaje cabana de barne din lemn rotund (busteni necalibrati):
Lemnul este un material natural, regenerabil si biodegradabil. Materialul nu prezinta riscuri directe pentru sanatatea utilizatorilor cladirii. Fiind un material regenerabil, lemnul e considerat ecologic, atata vreme cat este exploatat rational. Fiind biodegradabil, nu are problemele unora din materialele moderne, greu reciclabile. In plus, lemnul dintr-o constructie dezafectata poate fi reutilizat, daca se afla in stare buna, sau poate fi folosit drept combustibil.
Rapiditatea executiei se datoreaza montarii uscate, fara materiale sau tehnologii care sa aiba timpi morti, ca de exemplu la beton.
Posibilitatea prefabricarii intr-un atelier mareste si mai mult viteza de executie, elementele de lemn putand fi prefabricate in timpul necesar realizarii fundatiei pe amplasament, urmand ca montajul sa se faca apoi in cel mai scurt timp posibil. De asemenea aceasta tehnica permite realizarea de catre executanti a unor kituri de case, pe care beneficiarii si le asambleaza singuri.
Lemnul este cald la atingere, transmitand lent caldura, ceea ce il face ideal ca material de finisaj.
Proprietatea lemnului de a absorbi si ceda umiditatea din aer asigura un microclimat benefic in spatiile interioare inchise cu aceasta tehnologie. De asemenea proprietatile materialului, precum si lipsa barierelor anti vapori, permit migratia lenta a umiditatii de la interior spre exterior in timpul iernii si in sens invers vara. Spunem despre astfel de pereti ca sunt „respirabili”. Astfel, insasi peretii casei au rolul de reglare a microclimatului.
Soliditatea data de elementele masive din lemn dau utilizatorilor sentimentul de incredere. Casa pare bine asezata pe pamant si capabila sa faca fata intemperiilor.
Sinceritate in utilizarea materialului (bustenii de lemn raman aparenti ca finisaj). Acest avantaj este nu doar de natura estetica, ci si financiara, prin eliminarea necesitatii de a se folosi alte materiale de finisaj, care in general sunt scumpe.
Preferinta ancestrala pentru acest material e datorata utilizarii permanente a lemnului de-a lungul istoriei, astfel incat astazi asociem instinctiv lemnul cu ideea de adapost si protectie.
Caracterul natural al lemnului e dat de imperfectiunile acestuia si de complexitatea formelor si texturilor. Oricat ar fi de simplu, un element constructiv realizat din lemn ofera privitorilor spectacolul complexitatii organismului viu din care a fost creat.
Integrare in peisajul natural este asigurata in primul rand de obisnuinta noastra de a vedea in zone naturale astfel de cladiri, realizate din materialele ce se gasesc in abundenta in acel loc. Deci o cabana de lemn arata foarte bine intr-o zona impadurita (desi nu ar fi la locul ei intr-un desert sau in mediul urban).
Reducerea la minim a elementelor de metal necesare imbinarii elementelor de lemn asigura nu doar o reducere de costuri, ci si durabilitatea ansamblului. Nu se folosesc cuie sau scoabe pentru prinderea bustenilor, ci cepuri de lemn de mari dimensiuni. Astfel se evita interactiunea nefericita dintre lemn si metal. Pentru controloarea modului in care structura se deformeaza la variatii mari de umiditate, se pot utiliza tije filetate galvanizate, dispuse in interiorul peretilor si prevazute cu piulite de tragere, din care se poate regla strangerea bustenilor pentru a preveni formarea de goluri intre acestia.
Posibilitatea realizarii constructiei din lemn verde reprezinta un avantaj, deoarece lemnul uscat pentru constructii se gaseste foarte greu in Romania.
Daca se foloseste lemn din resurse proprii, direct de pe amplasament sau din apropiere, pretul final poate sa fie redus simtitor, facand aceasta tehnologie mai ieftina decat altele.
Lemnul dispus longitudinal in pereti are proprietati de termoizolare ceva mai bune ca alte materiale de constructie precum caramida, beton, etc.
De curand am realizat si noi un asfel de proiect, o pensiune agro-turistica in Rachitele.