Cabana din barne de lemn rotund – busteni necalibrati (1)
Cabana din barne de lemn rotund sau din busteni necalibrati, amplasata intr-un cadru natural potrivit, este o buna solutie pentru o casa de vacanta in natura sau o agro-pensiune in mediul rural. De curand am finalizat un astfel de proiect, o pensiune pe fonduri europene, la Rachitele, Cluj.
[metaslider id=229]
Proiectul a avut provocari si complicatii, atat pe partea de proiectare cat mai ales pe cea de executie, insa rezultatul final ne place si consideram ca a meritat efortul investit de toti cei implicati in proiect.
Foarte mult din rezultatul final depinde de atentia si priceperea constructorului, deoarece elementele structurale vor ramane aparente, iar retusarea sau mascarea unor greseli de executie este dificila sau chiar imposibila.
Casa din busteni are marele avantaj al exprimarii materialului de structura, ceea ce ii da un caracter unic. In limbaj arhitectural numim aceasta exprimare a materialului „sinceritate”. Adica materialul de constructie este acelasi cu cel de finisaj. O abordare nesincera, ar fi cea in care o constructie din caramida este placata cu lemn, pentru a-i schimba caracterul.
Lemnul ca material de constructie este perceput ca fiind un material cald, iar atunci cand este folosit in elemente masive, precum bustenii necalibrati, adaugam acestei senzatii de caldura, si pe cele de masivitate, durabilitate si protectie. Aceste proprietati fac din lemn un material ideal pentru construirea unei cabane. Folosirea acestui material de-a lungul generatiilor, a dus la formarea unei preferinte a oamenilor pentru lemn. Lemnul trezeste in noi o sensibilitate ancestrala, vine din natura, ne leaga de aceasta si totodata ne protejeaza.
Atunci cand lemnul este folosit in starea sa naturala, bruta, fara prelucrari complexe, materialul este unul capricios, fiind necesare atentie si multe cunostinte din domenii variate, pentru o utilizare corecta a sa. Mesterii populari poseda aceste cunostinte, transmise din batrani si rafinate de-a lungul generatiilor, insa in zilele noastre e foarte greu sa mai gasesti mesteri priceputi care sa aiba acces direct la cunostintele traditionale. Majoritatea celor care azi prelucreaza lemnul au trebuit sa isi reinventeze mestesugul, cu toate avantajele si dezavantajele ce decurg de aici.
Vezi care sunt Avantajele unei cabane de barne din lemn rotund sau busteni necalibrati. Vezi si care sunt Dezavantajele unei case din busteni.
Desi solutia constructiilor din grinzi de lemn nu e deloc noua, standardele actuale de eficienta energetica impun detalii si materiale conexe noi, menite sa imbunatateasca proprietatile tehnologiei constructive. Izolarea termica a unei case din barne presupune doua aspecte:
– etanseizarea suprafetelor de contact dintre busteni, care se face prin dispunerea in chertarea fiecarui bustean a cate doua garnituri pe intreaga lungime a acestora. Executantii din Romania folosesc de obicei pentru etanseizare intre capriori, doar vata minerala, ceea ce nu opreste trecerea aerului, constructia avand pierderi de caldura destul de mari.
– izolarea termica, ce se face in mod uzual doar printr-o dimensionare mai generoasa a bustenilor, pentru a mari grozimea peretilor in zona de imbinare a bustenilor si prin umplerea golului chertat cu material termoizolant. Se mai poate opta pentru dispunerea unui strat termoizolant pe interior sau exterior, ceea ce are marele dezavantaj al ascunderii bustenilor si al diminuarii caracterului cladirii.
Contrar asteptarilor, o cabana din barne de lemn nu este ieftina. Cata vreme lemnul este cumparat la pretul pietei, cu acte in regula, costul final al unei constructii din busteni va fi mai mare decat cel al unei constructii similare din zidarie. Strict din punct de vedere economic, o constructie din busteni se justifica doar atunci cand se foloseste lemn direct de pe amplasament, fara transportul si prelucrarea acestuia in alt loc. Dar motivatia pentru alegerea acestei tehnologii tine mai mult de aspiratii decat de economie.