Casa Maramures

Skills: concursuri, rezidential
Client: C.J. Maramures

Consiliul Judetean Maramures, in colaborare cu Ordinul Arhitectilor, au organizat concursul de solutii „Plan de revitalizare a satului Maramureșean” care viza realizarea unui catalog de case adaptat contextului cultural al Maramuresului: Valea Izei, Valea Marei si Valea Cosaului. Concursul are ca scop final protejarea si punerea in valoare a patrimoniului cultural construit local. S-a urmarit realizarea unor modele de locuinte in stil traditional care respecta satul, traditiile si natura. Cele mai bune proiecte rezultate din concurs urmeaza a fi puse gratuit la dispozitia tuturor persoanelor interesate sa construiasca in zona. Casa propusa de noi a luat locul intai la categoria case mici (sub 150 mp).

Solutia adapteaza tehnicile si materialele moderne, contextului cultural local si posibilitatilor financiare. Casa e traditionala prin volumetrie si schema planimetrica, fiind contemporana prin tehnologie, materiale si functionalitate. Formele simple ii confera eleganta plastica, eficienta economica si permite dispunerea pe parcele dificile.

Caracterul vizual al casei este dominat de prispa si silueta acoperisului in patru ape, cu pante inegale. Casa e dispusa cu latura scurta spre strada, curtea fiind inchisa transversal de o anexa cu garaj, depozit de scule si unelte, sau un eventual atelier ori adapost pentru animale.

Elementele traditionale viabile (lemnul structural aparent, tencuiala, invelitoarea de sindrila, tamplaria din lemn) au fost reluate in forma lor originara, iar elementele contemporane (cosul de fum, zidaria confinata, termoizolatiile, lucarnele) au fost exprimate sincer, in forme esentializate.

Planul parter reia arhetipul casei dreptunghiulare, formata din trei incaperi insiruite si o prispa in lung. Intrarea se face median prin tinda (care adaposteste scara si debaraua) din care se intra in camera de zi pe o parte, si bucataria cu loc de luat masa si baie pe cealalta parte. In zona bucatariei este dispusa centrala termica cu acces exterior. Pantele mari ale acoperisului asigura dormitoarele, baia si depozitarea la nivelul mansardei, totul intr-o suprafata desfasurata de 120,00 mp.