Casa Sancraiu

Skills: interventii, rezidential
Client: N.

Casa propusa in centrul satului Sancraiu din judetul Cluj, este inserata intr-un context construit avand un caracter bine definit. In urma realizarii Studiului de integrare in arhitectura specifica locala a satului Sancraiu, au fost identificate o serie de elemente caracteristice cladirilor din zona, pe care le-am preluat in propunerea noii case.

Clădirea propusă are un regim de înălțime Sp+P+M (subsol partial, parter și mansarda), in concordanta cu celelalte case din zona. Casa are plan simplu, dreptunghiular, fiind acoperita in doua ape, cu pinion decorativ de lemn spre strada. Pe latura lunga, spre curte, a fost prevazut un volum retras, destinat accesului in casa, iar in prelungirea acestuia un alt volum, puternic vitrat, care reinterpreteaza in maniera moderna imaginea tarnatului. Aceasta prispa inchisa cu sticla asigura vitrajul generos al camerei de zi si al bucatariei deschise, fara a altera imaginea caracteristica a caseloe, cu fatade dominate de ziduri pline.

Functiunile interioare sunt dispuse pe 3 niveluri:
– in subsolul partial sunt dispuse centrala termica si spatiile de depozitare;
– la parter sunt functiunile de zi: hol cu scara, un dormitor, baie, bucatarie si camera de zi cu acces la nivel spre o terasa acoperita;
– la mansarda: holul cu scara si 4 dormitoare cu trei bai.

Materialele utilizate respecta tipologia si modul de dispunere specific zonei: placaj de piatra la soclu, tencuiala alba la nivelul parterului si partial la cel al mansardei, lambriu de lemn la pinioane, invelitoare din tigla ceramica tip solzi. Tamplariile sunt de lemn cu geam termoizolant. Portile auto si pietonala preiau modelul specific zonei etnografice Tara Calatei.

functiune: locuinta unifamiliala
regim de inaltime: Sp+P+M
A.C. = 120,00 mp
A.D. = 294,00 mp
S.U. = 222,02 mp