Casa traditionala

Skills: concursuri, rezidential, turism

Dupa ce am castigat prima editie a concursului de solutii „Plan de revitalizare a satului Maramureșean”, am decis sa participam si la editia a doua, organizata in 2018. Consiliul Judetean Maramures va pune proiectul in mod gratuit la dispozitia tuturor persoanelor interesate sa construiasca o astfel de casa in zona Valea Izei, Valea Marei si Valea Cosaului. Casa propusa de noi s-a situat pe locul intai la categoria case mici (sub 150 mp).

Pentru integrarea in arhitectura specifica locala propunem reluarea volumetriei caracteristice si adaptarea ei nevoilor functionale, tehnice si de confort contemporane. Volumetria consta intr-un parter dreptunghiular cu acoperis in patru ape inegale. Pe coltul principal avem prispa cu accesul. Podul functioneaza ca mansarda, adapostind zona de noapte. Ferestrele ambelor niveluri sunt dispuse in decupaje ale volumului, pastrand caracterul opac al locuintei traditionale maramuresene, si asigurand necesarul de iluminare prin vitrajul disimulat. Latura scurta e dispusa spre strada, curtea fiind inchisa transversal de o anexa cu garaj, depozit, atelier sau adapost pentru animale.

Tehnicile si materialele moderne sunt adaptate contextului cultural local si posibilitatilor financiare actuale. Casa e traditionala prin planimetrie si silueta, fiind contemporana prin limbajul fatadelor, detalii si materiale. Formele simple confera un aspect firesc, eficienta economica si permite dispunerea pe parcele dificile.

Elementele traditionale viabile (lemn structural aparent, tencuiala, sindrila, tamplarie lemn) sunt reluate intr-o forma adusa la zi, iar elementele moderne (cos, zidarie, termoizolatie, vitraje) sunt exprimate sincer, in forme esentializate.

Planul reia arhetipul casei dreptunghiulare cu prispa pe colt, avand camera de zi spre strada si bucataria spre gradina. Se intra frontal prin prispa in hol, din care se trece in camera de zi sau casa scarii, baie sau bucataria cu loc de luat masa. Dispunerea centralei termice asigura un traseu minim al instalatiilor. Pantele mari ale acoperisului asigura dormitoarele, baia si depozitarea in mansarda, totul intr-o suprafata desfasurata de 118,00 mp. Prispa are un dublu rol fuctional: protejeaza accesul si prelungeste camera de zi.